40 gezichten van borstkanker

Voor iedereen is borstkanker anders; De behandeling, de gevolgen en de invloed op je leven. Zo heeft iedereen een eigen verhaal. In ons jubileumjaar waarin Borstkankervereniging Nederland 40 jaar bestaat, laten we elke week een ander gezicht van borstkanker zien. Bekijk hieronder de afleveringen.

Aflevering 1: AnneLoes

In deze eerste aflevering komt AnneLoes van Staa aan het woord. Zij kreeg 15 jaar geleden zelf borstkanker en is behalve lector Transities in Zorg bij Kenniscentrum Zorginnovatie aan Hogeschool Rotterdam, sinds 2013 voorzitter van Borstkankervereniging Nederland.

Lees hier het verhaal van AnneLoes

Aflevering 2: Michelle

Hoe is het om te leven met uitgezaaide borstkanker? En te weten dat je te snel, te jong afscheid moet nemen van je gezin? Michelle Wals (51) staat er maar niet teveel bij stil.

Lees hier het verhaal van Michelle

Aflevering 3: Vera

Vera Bogers (33) kreeg twee jaar geleden de diagnose borstkanker. Inmiddels is de behandeling achter de rug, maar ze merkt nog dagelijks de gevolgen.

Lees hier het verhaal van Vera

Aflevering 4: Iris

Als vrijwilliger is Iris Sondeijker (58) bij BVN actief bij de Ervaringslijn. In verband met corona is deze nu elke dag open voor telefoontjes over borstkanker. Zelf kreeg Iris zestien jaar geleden borstkanker.

Lees hier het verhaal van Iris

Aflevering 5: Eefje

Wat als je de diagnose borstkanker krijgt nu we te maken hebben met corona? Eefje Schellekens (37) kan hierover meepraten. Ze gaat de deur niet meer uit, alleen voor de chemokuren die ze in haar eentje in het ziekenhuis moet doorstaan.

Lees hier het verhaal van Eefje

Aflevering 6: Jolanda

Dat er na de behandeling in het ziekenhuis weinig aandacht was voor de late gevolgen van borstkanker, viel Jolanda Noordermeer (52) behoorlijk tegen. Ze moest haar eigen weg daar in vinden.

Lees hier het verhaal van Jolanda

Aflevering 7: Anja

Anja Veens (61) kreeg na haar behandeling van borstkanker lymfoedeem rond de borst. Door COVID-19 is er opeens een einde gekomen aan de therapieën om haar klachten te verbeteren. Dat is voor Anja heel vervelend.

Lees hier het verhaal van Anja

Aflevering 8: Carol

Carol Richel (38) is bijna zeven jaar belangenbehartiger bij BVN. Ze coördineert ons onderzoeksinstrument B-force en de Monitor Borstkankerzorg. Ze krijgt er energie van om op te komen voor een ander: “Het zit in mijn karakter om vrij kritisch te zijn en dingen beter te willen.”

Lees hier het verhaal van Carol

Aflevering 9: Ingeborg

Ingeborg Jansen (50) kreeg tijdens de coronacrisis de diagnose borstkanker. Toen haar behandelend arts door de coronamatregelen niet wilde opereren, stapte ze over naar een ander ziekenhuis. “Wat ik heb geleerd van deze situatie is dat je je goed moet voelen bij je behandelend arts. Volg je intuïtie”.

Lees hier het verhaal van Ingeborg

Aflevering 10: Ineke

Ineke Overzee (62) was net helemaal in vakantiestemming voor haar trip naar Griekenland, toen ze bij haar linkerborst een ingetrokken tepel zag en een knobbel voelde. Nu de behandeling van borstkanker achter de rug is, heeft ze dagelijks last van de gevolgen. Zo is ze erg moe en heeft ze concentratieproblemen.

Lees hier het verhaal van Ineke

Aflevering 11: René

René van Hengel (53) voelde vijf jaar geleden een bultje bij zijn tepel. Nooit had hij gedacht dat het borstkanker kon zijn. Dat was toch niets voor mannen? Hij dacht aan een pukkeltje of een ingegroeide haar. Het bleek toch foute boel.

Lees hier het verhaal van René

Aflevering 12: Dicky

Dicky Spee-Schut (74) kreeg zeven jaar geleden borstkanker. Drie jaar later was het weer raak. Hoewel ze veel steun ervaart van haar man Evert (77), doet het toch veel met Dicky. Haar lichaam werkt door de hormoontherapie niet meer zoals ze gewend was.

Lees hier het verhaal van Dicky

Aflevering 13: Engelien

Engelien Calis (65) is onze nieuwe voorzitter. Ze zet haar ervaring als borstkankerpatiënt in om anderen te helpen. In het dagelijks leven is ze strategisch adviseur hoger onderwijs. “Ik wilde iets dóen met mijn ervaring. Liefst met belangenbehartiging.”

Lees hier het verhaal van Engelien

Aflevering 14: Maria

Maria Koijck (54) hoorde vorig jaar dat ze borstkanker had. In het dagelijks leven is ze kunstenaar. Om het nieuws te verwerken, is ze haar verhaal gaan tekenen. Het maken van de tekeningen hielp niet alleen in de verwerking, maar ook om haar gevoel te delen met vrienden en familie.

Lees hier het verhaal van Maria