Tussenstand petitie aangeboden aan Tweede Kamerleden

Op 1 oktober startte Borstkankervereniging Nederland (BVN) de petitie 'Vertel vrouwen wat zij moeten weten over hun eigen borstklierweefsel'. Vandaag boden we de tussenstand aan in Den Haag. 

Vrouwen die voor het bevolkingsonderzoek borstkanker een mammografie laten maken, krijgen het niet te horen als hun mammografie minder goed te beoordelen is omdat zij zeer dicht borstklierweefsel hebben. Zij krijgen ook geen aanvullend onderzoek aangeboden. BVN wil dat dit verandert. Hierbij worden wij ondersteund door verschillende personen en organisaties. Ineke van den Heuvel, borstkankerpatiënt en lid van BVN, kreeg hiermee te maken. Zij vertelde haar verhaal in een artikel in De Volkskrant en in het programma van Eva Jinek, nu ruim twee weken geleden. Meteen daarop startte BVN de genoemde petitie. Binnen twee weken werd deze door meer dan 30.000 personen ondertekend. Intussen is het aantal handtekeningen opgelopen naar ruim 34.000.

Vandaag, 17 oktober, werd in aanwezigheid van de pers de tussenstand van de petitie aangeboden aan zes leden van de Vaste Kamercommissie van VWS.  Aanwezig waren: Mirjam Bikker (CU), Daniëlle Jansen (NSC), Wieke Paulusma (D’66), Elke Slagt-Tichelman (D’66), Judith Tielen (VVD) en Lisa Westerveld (PvdA/GroenLinks). De petitie wordt krachtig ondersteund door diverse personen en organisaties. Amy-Jane Gielen startte haar campagne #Baasovermiijnborsten. Ook zij nam deel aan de oploop in Den Haag. Verder was Cecile Wansink van WomenInc aanwezig. Ook KWF/Pink Ribbon en bureau Clara Wichmann ondersteunen de petitie, maar konden niet aanwezig zijn.

De petitie loopt nog door. De eindstand wordt in november aangeboden aan de Tweede Kamer, voorafgaand aan het debat over borstkankerscreening eind november 2024. Je kunt dus nog steeds meedoen! Door zoveel mogelijk handtekeningen op te halen hopen we van harte op een spoedige aanpassing van het screeningsbeleid.

Gepubliceerd op 17 oktober 2024

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!