Steun onze petitie: vertel vrouwen met dicht borstweefsel dat zij dit hebben!

Het is tijd voor verandering. Na 5 jaar gesprekken met beleidsmakers, onderzoekers en artsen is het tijd voor actie. Daarom hebben wij als Borstkankervereniging Nederland een petitie gestart. 

Met deze petitie willen wij de politiek uitdagen! Vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel moeten hierover geïnformeerd worden. Ook moet hen worden aangeboden om aanvullend onderzoek te laten doen. Het gaat om 8% van de vrouwen die naar het bevolkingsonderzoek gaan. Vrouwen met dicht borstklierweefsel hebben een grotere kans dan andere vrouwen om borstkanker te krijgen (1,5 tot 2 keer zo groot). Op een mammografie is moeilijker te zien of er een tumor in de borst aanwezig is. Hierdoor kan de diagnose worden gemist. 

Deze vrouwen krijgen nu de uitslag ‘Er zijn geen aanwijzingen voor borstkanker’ nadat hun foto’s door de radioloog zijn bekeken. Dit kan schijnzekerheid geven: een eventueel verdacht plekje is op de mammografie wit, net zoals borstklierweefsel. Om vrouwen met dicht borstklierweefsel betrouwbaar te screenen op borstkanker, zou een aanvullend onderzoek moeten worden aangeboden.  

In De Volkskrant van zaterdag 29 september staat een goed artikel over deze kwestie. Hierin komt onder andere Ineke van den Heuvel aan het woord, borstkankerpatiënt bij wie de tumor over het hoofd werd gezien omdat zij dicht borstweefsel heeft. Ineke strijdt al vele jaren voor beter onderzoek voor deze vrouwen. Met deze petitie ondersteunt Borstkankervereniging haar strijd voor vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel. Zij mogen niet de dupe worden van traag overheidsbeleid. Het Ministerie van VWS heeft besloten dat eerst vervolgonderzoek moet worden gedaan naar andere mogelijke screeningsmethoden.  

Borstkankervereniging Nederland vindt het onverantwoord om jarenlang op de uitkomsten van dit onderzoek te moeten wachten en intussen geen veranderingen in de screening door te voeren. Lees het artikel dat wij vorig jaar op onze website publiceerden.

Daarom zijn wij deze petitie gestart, waarin wij oproepen om: 

  • vrouwen te informeren over de dichtheid van hun borstklierweefsel;   

  • vrouwen die zeer dicht borstklierweefsel hebben aanvullend onderzoek aan te bieden. 

Teken onze petitie en deel deze met zoveel mogelijk mensen! Samen kunnen we ons inzetten voor een beter borstonderzoek voor álle vrouwen, mét of zonder zeer dicht borstweefsel. 

Gepubliceerd op 1 oktober 2024

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!