Reactie BVN op de berichtgeving vergoedingen borstreconstructies

borstreconstructie

De NOS publiceerde op 2 augustus een bericht over de vergoeding van reconstructies na kanker. Plastisch chirurgen vinden dat er sprake is van rechtsongelijkheid: borstkankerpatiënten krijgen (lang) niet altijd een vervolgoperatie vergoed, terwijl dit voor andere kankerpatiënten doorgaans geen probleem is. 

Hoe zit dit nou precies en wat vindt BVN hiervan? Directeur Cristina Guerrero Paez: “Ook wij als patiëntenorganisatie horen geregeld verhalen van vrouwen die er tegenaan lopen dat een verzekering niet - of pas na heel veel moeite - bereid is om een vervolgoperatie te vergoeden. We vinden dat vervolgoperaties na borstkanker, net als andere reconstructie-operaties na kanker, door verzekeraars vergoed horen te worden. Ook als dit een of meerdere vervolgoperaties betreft vanwege een niet goed gelukte reconstructie. 

Als BVN vinden wij het belangrijk dat patiënten goed en eerlijk geïnformeerd worden door hun chirurg. Wat de plastisch chirurg een mooi resultaat vindt (technisch gezien), komt lang niet altijd overeen met de verwachtingen van de vrouw. Alleen met de juiste informatie kan een patiënt een inschatting maken van de kansen en risico’s bij de keuze voor reconstructie. En welke mogelijke consequenties er zijn als de operatie niet gebracht heeft wat ze ervan verwachtten. Op onze website staat veel informatie over reconstructies. Goed om te lezen dat verzekeraars aangegeven hebben dat zij opnieuw naar de vergoedingen voor reconstructie na borstkanker willen kijken. Graag gaan wij met ze in gesprek om het patiëntenperspectief voor onze achterban te duiden.”

Ook de Stichting Erfelijke Kanker Nederland reageerde. Zij pleiten voor goede patiënteninformatie, transparantie over de ervaring van plastisch chirurgen en gespecialiseerde centra die borstreconstructie doen.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!