Mastectomie of borstamputatie

Borstamputatie of Mastectomie

Als je hele borst verwijderd moet worden, is dat een borstamputatie ook wel een mastectomie genoemd. Ongeveer een derde van de vrouwen met borstkanker moet deze operatie ondergaan.

Een mastectomie wordt gedaan als:

  • Er sprake is van een grote tumor (in verhouding tot de rest van de borst)
  • Er verspreid door je borst meerdere tumoren zitten
  • Je voor de tweede keer borstkanker krijgt (na een borstsparende operatie en bestraling)
  • Je jonger bent dan dertig jaar bent en er na de borstamputatie geen bestraling meer volgt.

Een mastectomie, zo gaat dat

Bij een mastectomie verwijdert de chirurg al het borstweefsel. De spier die achter de borst ligt, blijft zitten.

Als je ervoor kiest om de borst niet direct te reconstrueren, wordt tijdens de operatie ook de huid van de borst, de tepel en de tepelhof verwijderd.

Onderzoek van de tumor

Het borstweefsel dat bij de mastectomie is verwijderd, wordt onderzocht door een patholoog. Dit verslag geeft informatie over het stadium van de borstkanker en welke andere behandelingen eventueel nodig zijn.

Wondvocht

Om overtollig wondvocht af te voeren na de mastectomie, wordt er tijdens de operatie een drain in je borst geplaatst. Dit is een slangetje dat in de meeste gevallen na een paar dagen weer verwijderd kan worden. Dat kan een verpleegkundige in het ziekenhuis doen, soms doet een huisarts het.

Als na de verwijdering van de drain wondvocht zich nog ophoopt, kan een verpleegkundige dit opzuigen met een injectienaald. Dat is niet pijnlijk, maar verhoogt het risico op infecties wel.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!