Osteoporose

Osteoporose

Rontgen

Osteoporose, ook wel botontkalking genoemd, kan worden veroorzaakt door sommige behandelingen bij borstkanker.

Voor gezonde en sterke botten is het hormoon oestrogeen nodig. De aanmaak van dit hormoon neemt af als vrouwen in de overgang komen. Dat betekent een groter risico op osteoporose. Omdat je botten brozer worden, bestaat de kans dat je gemakkelijker iets breekt. Ook kan als gevolg van de osteoporose een wervel in je ruggengraat inzakken.

Botontkalking en borstkanker

Of je risico loopt op osteoporose hangt samen met de leeftijd waarop je de diagnose borstkanker krijgt. Of eigenlijk: voor of na de overgang. Sommige behandelingen van borstkanker remmen namelijk de aanmaak van oestrogeen. De meest bekende is hormonale therapie. Welke hormonale behandeling geschikt is voor jou, is afhankelijk van je leeftijd en of je wel of niet in de overgang bent geweest.

Grof gezegd loop je een groter risico op osteoporose als je voor je 45ste de diagnose hormoongevoelige borstkanker hebt gekregen of preventief je eierstokken zijn weggehaald en daardoor vervroegd in de overgang bent gekomen.

Dit risico wordt veroorzaakt door de volgende behandelingen

  • Tamoxifen (hormonale therapie)

  • Chemotherapie in combinatie met tamoxifen

  • Behandelingen die de werking van de eierstokken stilleggen: een LHRH-agonist en een operatieve verwijdering van de eierstokken

Na de overgang

Heb je hormoongevoelige borstkanker en ben je al in de overgang (geweest), dan heb je een groter risico op botontkalking als je een aromataseremmer gebruikt.

Klachten bij osteoporose

Er zijn lichte klachten die duiden op botontkalking. Vaak merk je pas dat je osteoporose hebt als je bijvoorbeeld een bot breekt of als je rug door een ingezakte wervel krommer gaat staan.

Loop je een verhoogd risico op osteoporose, overleg dan met je arts of het zinvol is om met een DXA-scan je botdichtheid te meten en zo onderzoek te doen naar osteoporose.

Medicijnen bij botontkalking

Als er sprake is van botontkalking, kan je (huis)arts je medicijnen voorschrijven die de osteoporose kunnen afremmen en de botten versterken. Osteoporose is niet te genezen.

Kun je zelf iets doen aan botontkalking?

Je kunt osteoporose tegengaan door:

  • gezond en gevarieerd te eten

  • koffie en alcohol met mate te drinken

  • zuinig met zout te zijn

  • voldoende calcium, vitamine D en vitamine K binnen te krijgen. Die haal je uit zuivel, zonlicht en groente. Je kunt aanvullende voedingssupplementen innemen, overleg dit altijd met je arts.

  • bewegen, vooral sporten waarmee je je botten belast

Lees verder over voeding bij botontkalking op voedingenkankerinfo.nl.

Beweging is belangrijk

Zorg dat je elke dag minimaal een half uur beweegt door te wandelen, traplopen, joggen, dansen, tennissen, tuinieren of aan yoga te doen. Met deze vormen van beweging belast je je lichaam met het eigen gewicht en dat is goed voor de botten. Sporten waarbij je een groot risico loopt een bot te breken, kun je beter vermijden. Zwemmen en fietsen helpen minder goed bij osteoporose.

Meer informatie

Wil je weten of jij extra risico loopt op osteoporose? Vul dan de risicotest in op de website van de Osteoporose Vereniging. Die test is vooral bedoeld voor vrouwen die tijdens en na de overgang borstkanker hebben gekregen.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!