Media-aandacht voor problemen met borstkankermedicatie in Nederland

De laatste tijd verschijnen er verschillende berichten over de toegang tot borstkankermedicatie, die in Nederland achterblijft ten opzicht van andere Europese landen. BVN wordt hierover ook regelmatig om een reactie gevraagd. Zo zijn we onlangs benaderd door RTL-nieuws en door Hart van Nederland. BVN maakt zich al sinds oktober 2023 druk over dit onderwerp, en schreef daar toen ook al een achtergrondartikel over op de website. Momenteel zijn vijf middelen voor verschillende vormen van borstkanker niet beschikbaar in Nederland.

 

Patiënten die de diagnose  borstkanker  krijgen, vragen zich af waarom de middelen die in bijvoorbeeld Duitsland en België wél worden voorgeschreven, in Nederland niet zijn opgenomen in het verzekerde basispakket en dus ook niet worden voorgeschreven. Terwijl het om middelen gaat die zijn goedgekeurd en waarvan is aangetoond dat ze werken. Zouden deze middelen wel voorgeschreven worden, betekent dat voor de meeste patiënten dat zij meer kans hebben op genezing of langer en met goede kwaliteit zullen leven.

Patiënten aan het woord 

Verschillende televisie uitzendingen hebben hier onlangs aandacht aan besteed. Zo werden in het RTL-nieuws BVN én Yvonne aan het woord gelaten (kijk vanaf 10.55). Yvonne heeft uitgezaaide borstkanker en hoopt op toegang tot het medicijn Trodelvy. Haar zorgverzekeraar heeft haar laten weten dat zij helaas dit middel niet vergoeden; het zit niet in het verzekerde basispakket. Ook vertelde ze haar verhaal in een uitzending van Hart van Nederland (10 juni 20.30, het onderwerp start bij minuut 6.56).

Yvonne is een petitie gestart.

Wat vindt Borstkankervereniging Nederland?

In Nederland zijn veel partijen betrokken bij de toelating tot het verzekerde pakket. Ze hebben allemaal eigen criteria en belangen. Als een medicijn door alle partijen goed genoeg wordt gevonden, volgt vaak nog - achter gesloten deuren - een prijsonderhandeling tussen het Ministerie en de fabrikant. Vorig jaar gebeurde wat al jaren niet gebeurd was: de minister kwam er niet uit met de fabrikant. Het betreffende borstkankermedicijn is daarom nu niet beschikbaar. Terwijl het middel is goedgekeurd en artsen het graag willen voorschrijven. Daarnaast hebben artsen vorig jaar hun criteria aangescherpt, één van de 5 niet beschikbare middelen kan daardoor in Nederland niet voorgeschreven worden. Als BVN weten we dat het om 3000 Nederlandse borstkankerpatiënten per jaar gaat, voor al deze middelen samen. We vinden dit onacceptabel.

Geplaatst op 12 juni 2024 

Steun
Basic page

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!