Wil jij praatmaatje worden bij Borstkankervereniging Nederland?

Als je borstkanker hebt, kan het fijn zijn om met iemand te praten die hetzelfde heeft meegemaakt als jij. Iemand die weet waar je het over hebt, wat je voelt of denkt. Wij zoeken mensen die hun eigen ervaring willen inzetten om ‘praatmaatje’ te worden van mensen met borstkanker: een ‘buddy’ die luistert en meedenkt. Heb jij tijd en zin om één van onze praatmaatjes te worden? Meld je aan!

Wat is een praatmaatje (buddy)?

Een praatmaatje is een ervaringsdeskundige die regelmatig contact heeft met één borstkankerpatiënt. Als praatmaatje luister je, stel je vragen en ondersteun je de ander. Zo nodig zet je je eigen ervaring in of verwijs je door. Je geeft tips, geen medische adviezen.
De contacten verlopen via de mail, WhatsApp of (beeld)bellen. De frequentie van het contact bepaal je zelf. Het doel is de ander verder (op weg) helpen. Als praatmaatje heb je een periode (3 tot 6 maanden) intensiever contact met een lotgenoot.

Wat zijn de vaardigheden van een praatmaatje:

  • Communicatief vaardig

  • Kan positief denken en denkt vanuit kracht

  • Kan - waar nodig - eigen ervaring inzetten 

  • Neemt de tijd voor een gesprek

  • Is geïnformeerd over wat BVN kan bieden, zoals B-bewust, online keuzehulpen etc

Wat levert het je op om praatmaatje te zijn?

  • Anderen helpen maakt je gezonder, vrolijker en relaxter.
  • Vrijwilligerswerk is dé manier om andere mensen te ontmoeten en je netwerk te vergroten. Je komt in contact komen met mensen die je anders nooit zou ontmoeten.
  • Je kunt iets betekenen voor een ander; als vrijwilliger maak je een verschil in iemands leven. Je helpt een ander, op een manier die bij jou past.
  • Je bent maatschappelijk betrokken en voelt je nuttig; Vier dagdelen per week of één keer per maand. Net wat jij wilt en zoekt!
  • Via vrijwilligerswerk vergroot je op een laagdrempelige manier je ervaring. Fijn voor op je cv!
  • Wij zorgen voor scholing en begeleiding.

Wat vraagt het aan inzet?

Dat is helemaal aan jou! Praatmaatje zijn is maatwerk. De ene persoon zal misschien wekelijks bij willen praten en de ander alleen op bepaalde momenten in de behandeling. De ene heeft misschien hele praktische vragen en de andere meer levensvragen. Bedenk wat jij wilt en kunt bieden en hoeveel tijd je hierin wilt investeren. Het is aan jou om dan samen met je maatje af te spreken hoe jullie het contact vormgeven en voor hoe lang.

Lijkt het je wat om praatmaatje te worden en wil je je aanmelden of wil je meer informatie, laat het dan weten aan vraag@borstkanker.nl.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!